Thursday, February 26, 2009

Kursutbud: Min Egen Dag Lördag 14 mars

Du får verktygslåda för att skapa balans i livet:

· inre resa för att släppa gamla mönster
· massage för hemmabruk
· egenvårdsprogram för tanke och kropp
· ekologisk lunch

Anmälan senast 11 mars, för information:
Elisabet Wennberg http://www.kraftrum.com/ 070-205 51 50
Helén Grönberg http://www.kraftglantan.se/ 070-570 28 88
Monika Palo http://www.livskraft.info/ 070-636 43 84

Program

9.00 Gomorron, vi väcker kroppen med meridianmassage
En introduktion för att göra kroppen medveten om vad du ska arbeta med under dagen – binda samman tanke och kropp

10.00 Tankar om din egen dag,
Thé och kaffe, frukt

10.30 Kinesiologiskt Egenvårdsprogram
En enkel metod som stärker din hälsa och dig själv som person

11.30 Ekologisk Sopplunch med dinkelbröd

12.30 Inre resa Du guidas för att varsamt lösa upp och lämna gamla mönster som hindrar dig idag

13.30 Thé och kaffe, kaka

14.00 Massage för hemmabruk Sittande eller liggande nack- och ryggmassage för att öka ditt välbefinnande

15.00 Avslutande meditation En påminnelse för tanke och kropp om vad du har arbetat med under dagen

16.00 Tack för idag

Monday, February 23, 2009

Reportage om Spikmatta i Kuriren 21 februari 2009 Reporter: Kicki Linna

Spik i foten? Nej, det blev dryga 6.000 i ryggen istället. Egentligen är det inte klokt, hur tänkte vi – spikmatta!!? Men tittar man sig omkring både IRL och på nätet dyker de plötsligt upp överallt. Klart vi måste testa.
Text: Kicki Linna Foto: Roland S Lundström

I den tusenåriga indiska traditionen är spikmattan traditionellt använd för healing men tänk inte fakir – den ursprungliga spikmattan var gjord i trä och metall, den modernare varianten är mer lätthanterlig.Den indiska så kallade Shakti-matta vi testar består av en liten tygklädd madrass med små knappar i plast. Varje knapp har 27 piggar, vassa små rackare, totalt 230 knappar ger över 6.000 piggar ...

Bra mot allt från matsmältningsproblem till depression och stress ska det dessutom vara. Det måste vi syna.En riktig snackis kan man kalla spikmattan utan att överdriva – den började dyka upp strax före jul, i alla fall i min värld – bloggarna skrev, vänner vittnade om ”njutningen” och när jag väl lagt märke till den fanns de små piggarna i snart sagt åtminstone varannan kvinnas hem.

Monika Palo på Livskraft gör i ordning en bädd jag inte med bästa vilja i världen kan kalla inbjudande. Själv är hon inne på 56:e dagen när vi ses och entusiasmen håller i sig:– En frusen axel hade gett mig problem länge och fick mig att prova. Men det gäller att ha tålamod för att få effekt. Har du gått med en obalans i kroppen under lång tid så är det klart att du inte fixar det med tio minuter på mattan.

Jag får instruktioner att lägga mig. Hmmm, jag tvekar men sätter mig först försiktigt med mattan mot ryggslutet. Bit för bit rullar jag ner ryggen över vad som känns som nålar ... det brinner längs hela baksidan men det ska vara helt OK, enligt Monika som lugnt manar mig vidare.

Det svider, sticker, hettar och gör rejält ont – ett par minuter, sen händer något märkligt. Smärtan övergår, utan att jag riktigt kan beskriva hur det går till, i en varm njutning. Mina ögon sväller igen och att svara på tilltal är en ansträngning. Monika bäddar in mina fötter i varma vetekuddar och vore det inte för att jag faktiskt jobbar, är sömnen inte långt borta.

Eftersom jag är nybörjare rekommenderas jag att ta det lugnt, det vill säga inte ligga för länge åt gången. Kroppen måste få en chans att anpassa sig. Efter dryga tio minuter försöker jag stiga upp, då känns piggarna - oohh! Ryggen är helprickig och jag är varm rakt igenom.

Hur fungerar det?
Spikmattan aktiverar och sätter igång cirkulationen men den kickar också igång endorfinerna och blockerar smärtimpulser. Har du värk i rygg och nacke eller problem med stelhet och ledvärk, kan det vara värt att testa. Dessutom stimuleras frigörandet av oxytocin som hjälper dig att slappna av.

Hur man reagerar på behandlingen varierar från person till person, du kan bli trött, pigg, hungrig, glad – reaktionerna kan också variera från gång till gång.

Mattan kan användas på många olika sätt.
Antingen bara på ryggen om det är där du har problem eller enligt olika program som går ut på att olika delar av kroppen får sig en omgång i tiominutersintervaller.
Har du sömnproblem kan det vara värt att testa-många upplever att sömnen blir djupare.

Tänk på att:
Ta det lugnt i början, det är lätt att bli biten men det tar tid för kroppen att anpassa sig. Har du mycket känslig hud kan du lägga ett tunt tyg mellan kroppen och mattan.

Drick ordentligt efter en omgång på mattan.

Rengör din matta regelbundet, galltvål eller såpa och ljummet vatten fungerar utmärkt. Använd inte tvättmaskin eller tumlare, det kan skada piggarna

Saturday, February 21, 2009

Reportage i Norrbottens Kurirens helgmagasin 21 februari

Spik i foten? Nej, men drygt 6.000 i ryggen. Egentligen låter det inte klokt, hur tänkte vi - spikmatta!!?...........
Text: Kicki Linna Foto: Roland Lundström
http://www.kuriren.nu/ Helgmagasin C, sidan 14

Norrbottens Kuriren besökte oss på Färgkliniken för att få testa Shakti spikmatta och få en egen uppfattning om mattan alla pratar om överallt. Jag var då inne på min 56:e dag och idag är det dag 69.

Min frusna skuldra är mycket rörligare och har slutat värka för länge sedan. Avslappningsstunderna på mattan har bidragit till att jag klarar av fysisk träning på Nautilus och jag känner mig starkare för varje dag som går. Men valet, beslutet är MITT! Det räcker inte med en dags avslappning eller två, ett träningstillfälle eller så, jag måste vara uthållig och konsekvent.

Jag tänker så här: Hur lång tid tog det för kroppen att låta en kroppsdel bli så stel och vad bidrog till att detta skedde? Då måste jag lyssna och ge kroppen tid att återhämta sig och återskapa harmonin för att bli "frisk".

Läs gärna artikeln i Kuriren så får du veta mer om hur det känns att ha en spik i foten och förhoppningsvis själv inskaffar en spikmatta för din/familjens hälsa!

Monday, February 09, 2009

Att må bra är en hetidssysselsättning

Här ligger jag på mage på min nya orange Shakti spikmatta och bloggar. Ligger på en ängsgrön cirkulär ryamatta i vår avspänningsdel i vardagsrummet.. Här är varmt och skönt framför brasan och jag har precis kommit fram till att detta är den 55 dagen jag använder mig av spikmattan. Den är en gudagåva till mänskligheten och otroligt lättanvänd var man än befinner sig. Vi är två personer i vårt hus och nu har jag köpt in matta nr två. Den gröna står för balans och harmoni och den orange för energi och kreativitet. En härlig kombination.....

Det är mycket kännbart att ligga på mage, först svider och bränner det och sedan blir jag mycket avslappnad och varm. Magen påverkar hela kroppen och eliminerar verkligen stress. Endorfinerna och lugn & ro hormonet Oxytocin som frisätts bidrar till en god nattsömn.
Fortsättning följer senare, nu lägger jag mig på sidan en stund......

Saturday, February 07, 2009

Reportage i Skaraborgs Allehanda 31/1 -09

Hur ska man motverka naturens och vardagens gråhet? Reporter Charlotte Kristensson



Blev intervjuad via mail förra veckan. Skaraborgs Allehanda ville ha uppyftande tips om hur vi på ett medvetet sätt kan lyfta sinnelaget när allt känns grått. De ville veta om färger kan ha en inverkan och hur i så fall? Bilden med gulorange text var min del i artikeln. Reportaget hade gett fin respons och då får vi alla delaktiga känna oss nöjda med vår medverkan. Allt som kan hjälpa människan till att finna enkla vägar till välmående får vi tacka för. Skriver Monika som idag fått ta del av tidningen. Ha en god kväll!http://www.sla.se/
Upplagd av Monika kl. 22:18
window.google_render_ad();

Wednesday, February 04, 2009

På spåret igen

Efter några dagars inkubation är jag på spåret igen. Tar det lugnt idag, 2:a feberfria dagen, dricker mycket vatten, intar mineraler, vitaminer, Fitline hälsoyoghurt och äter snäll näringsrik kost med bra fetter. Aptiten är inte så stor.....Känner mig tacksam för vilo- reningskuren som blev en lämplig inledning till LCHF kosten som jag planerat att bli ännu mer konsekvent med.

Är också tacksam för min visa kropp som är självläkande och alltid vet när det är dags för nästa steg! Om jag inte är "där" fullt ut så får jag hjälp på traven på det ena eller andra sättet....Jag är förundrad över hur mycket styrka och tillgångar vi har inom oss om vi bara tar oss tid att lyssna. Vi behöver nog bara förstå vad det är vi verkligen önskar...

Vår inneboende intelligens stöttar oss
  • att bryta mönster, olater
  • är sin egen doktor & mästare
  • är seg & uthållig
  • är stark & klok
  • har sin egen medicin
  • är vår väktare/beskyddare

En berättelse om indianernas vishet (Sann eller inte så brukar jag tänka på den när det är dags för ett avgörande beslut):

Det var dags för slaget vid Little Big Horn och Sitting Bull inväntade gryningen. Han visste att det inte fanns någon utväg så han sammanfattade slaget de hade framför sig med: "Det här blir den perfekta dagen att dö på"

För mig betyder det inte att JAG fysiskt ska dö utan att det som jag är klar att lämna, avbryta, förändra, ta tag i, sätta igång med....Jag kan ha funderat på temat ett tag och bara inväntar "rätt" dag. Jag har agerat så i olika sammanhang och det fungerar. Helt plötsligt en morgon då vet jag bara att det är dags, det finns inget som kan hindra mig......

Tuesday, February 03, 2009

Fick oväntat besök i helgen

Har legat bortkopplad några dagar p.g.a oväntat besök. Jag tror utan att veta att besökaren hette Influensa och den hade feber, illamående, ont i kroppen som anhängare. Nåväl nu har de bankat på här, inombords och överallt äntligen har de väl fattat att besöket är över. Det känns som om de packat ihop sina pinaler och gör sig klara för avfärd.

Sist jag hade feber och mådde så här uschligt var när jag kom hem från Zanzibar, mars 2007, gången innan det kom vi hem från Bali, april 2006. Den här gången kom jag hem från badhuset i Luleå där jag simmat 550 m och badat bastu med min kära syster. Så det kan bli....

I alla de här sammanhangen har det handlat om inre beslut som vuxit fram sakteligen och kosten har varit en viktig ingrediens. Alla tre gånger har jag "drabbats" av illamående (p.g.a. hög feber) och det har blivit väldigt vilande på matfronten. Stort intag av vätska som sköljt igenom kroppen ordentligt. Hjärnaktiviteten har varit obefintlig och det har blivit en bra vila på alla plan. Jag har länge funderat på att radikalt köra en kostmetod men har skjutit upp det för att jag lagt min energi på träning, spikmatta och meditation.

Men, återigen fick jag hjälp på traven. Det var dags nu kombinerat med det andra. Jag kan bara tacka och ta emot. Nu siktar vi på LCHF så får vi se vart det leder.

Efter några dagars uppehåll från träning ska jag sakta ta mig ut på en promenad i morgon. Om inte annat så bara för att andas in frisk luft och ljus. Spikmattan har jag legat på varenda dag och meditationerna har hängt med. Spikmattan var faktiskt min räddning i natt när jag väcktes flera gånger av en grym värk mellan skulderbladen. Jag klev upp kl. 03.40, hämtade mattan och la mig på den i sängen. Det tog bara en stund så släppte den infernaliska värken och jag sov till på morgon.

Nu ska jag bada bastu för att svettas ut förhoppningsvis de sista bacilluskerna. Efter det ska jag äta näringsrik lätt mat och dricka mina vitaminbomber.