Tuesday, October 24, 2006

EKOLOGISK KOKOSOLJA – Den hälsosammaste oljan på jorden?

Laurinsyra och kaprylsyra är huvudkomponenter i kokosfett. Laurinsyran är antibakteriell och är ett livsviktigt essentiellt näringsämne i bröst mjölk. Laurinsyran är den viktigaste ingrediensen i kokosolja och bidrar till oljans hälsoegenskaper samt långa hållbarhet.

Vid för oss normal temperatur är kokosfettet gråvit och fast, men när temperaturen stiger till 24 – 28 grader övergår den till flytande form. När du tar lite olja mellan fingrarna smälter den omedelbart. Denna reaktion är en fingervisning om hur snabbt den bryts ner i kroppen och omvandlas till energi.
Kokosfettet har liksom antioxidanter förmåga att avbryta och hindra oxidationsprocesser i cellerna, den hjälper kroppen att bli av med ”härsket” fett.

Alla härdade oljor, oavsett om de är mättade eller omättade höjer kolesterolnivån. Det är närvaron av transfettsyror, som är huvudorsaken till hälsoproblem, eftersom de är fettsyrekedjor som inte har behållit sin uppbyggnad efter raffineringsprocessen. Kokosfett bildar inga transfettsyror, dvs. oljan härsknar inte.

FÖR UTVÄRTES BRUK:
Fettet är utmärkt som massage olja. Den skapar en barriär mot infektioner, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. Bruna fläckar, (lipofuscin/leverfläckar) på huden är ett av de klassiska tecknen på åldrande och är ett resultat av oxidation av mättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att förhindra nybildning av lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar kan vi använda kokosfett både ut- och invärtes.

Fettet hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir hängig och rynkig. I vissa fall kan den reparera skadad hud, fettet absorberas av bindvävens struktur, den tränger djupt in och stärker underliggande vävnad.
Fettet är bra för håret och motverkar mjällbildning. Gör gärna hår inpackning med varmt kokosfett, gnugga in det i hårbotten och låt det sitta kvar ett tag.

I MATLAGNING:
Fettet är motståndskraftigt i samband med uppvärmning och börjar oxidera först över 198 grader. Använd fettet i all sorts matlagning, till stekning av kött, fisk, till salladsdressingar, i ris, pasta och gärna i morgongröten.

DAGLIG DOS:
Här kan du prova dig fram. 3 – 4 msk./dag sägs vara en lagom terapeutisk dos. Det tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar och du får en bättre ork. När du har vant dig vid den energinivå kokosfettet skapar kommer du att äta mindre av födoämnen som innehåller socker och stärkelse. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen och du får hjälp till en sundare kostföring
Enligt makrobiotiskt synsätt kan en person som väger 60 kg. inta 50 gr. kokosfett/dag.
För viktminskning eller som en hälso- eller renings kur rekommenderas 6 msk./dag

KOKOSOLJANS FÖRDELAR:

Sänker kolesterolnivån i blodet
Ger omedelbar energi
Stödjer immunsystemets funktioner
Stödjer hälsosam ämnesomsättning
Förbättrar matsmältning och näringsupptag
Reducerar risk för cancer och andra degenerativa processer
Hjälper till att förebygga bakterie-, virus- och svampsjukdomar
Hjälper till att hålla huden mjuk och slät
Tål hög värme för matlagning
Stödjer viktminskning

Källa: Nutriq

Gör gärna egna undersökningar om kokosfett på bla:
www.cocunutresearchcenter.org,
www.coconut-connections.com/virgin_coconut_oil.htm,
www.healingdaily.com/detoxification-diet/coconut-oil.htm,
www.shirleys-wellness-cafe.com/cocunut-oil.htm,

FÄRGKLINIKEN, Bergnäsv.14, Luleå säljer organiskt kokosfett.
Smak: neutral

Ring: 0920 – 88099
E-mail:
info@livskraft.info

Pris:
½ kg. 50 kronor
1 kg. 100 kronor

Hälsningar från Monika & Ewa



No comments: