Monday, February 18, 2008

TIDNINGSREPORTAGE I HUS & HEM,Bilaga i NSD & Kuriren

Idag tisdag 19 februari är det ett reportage i bilagan Hus & Hem som medföljer NSD och Kuriren om hur du kan finna formen genom att medvetet ta in färgernas unika påverkan. Färgerna frågar inte hur eller varför utan ger dig energi och struktur på cellnivå och det sker villkorslöst.

Här följer ett hett tips: Ge dig ut en stund och lapa luft idag! Det ser ut som det blir sol, men oavsett så reflekterar snön alla regnbågsfärgerna och du bestrålas av alla kulörer. Men håll i dig för det kan bli som för kvinnan på bilden. LYCKA TILL!
Finn formen genom färgen

Förmågan att uppleva färg handlar inte om synen. Ögat är bara en del av det system som tar in färgens energier genom berättar färgbehandlaren Monika Palo,
- Färger är egentligen vågor och frekvenser som sätter oss alla i gungning vare sig vi uppfattar det eller ej, säger hon som behandlar sina kunder i en färgkupol på Bergnäset.

Den intensivt lila tonen övergår stilla i en varm röd färg som fyller hela kupolen. I färgkupolen som är tre meter hög och lika många meter bred finns regnbågens alla toner representerade i form av rent monocromatiskt ljus från en lampa i väggen. En behandling i den tar dryga 40 minuter för en vuxen person men även barn behandlas där om än under kortare stunder.

- Jag har haft många föräldrar här med barn eller ungdomar som av olika anledningar inte funnit sig fullt tillrätta i livet och de har visat sig må oerhört bra av all färg, säger Monika Palo. Hon har drivit färgkliniken i tre år och behandlat allt från människor med utmattningssymptom till dem som bara vill ha en skön stund i kupolens färger och värme.

Att gå in i ett rum som har fel färg för ens sinnesstämning eller smak kan enligt Monika Palo vara som att komma in i ett rum där människor är i konflikt med varandra och därmed sprider negativa energier omkring sig.

- Det är ju verkligen inte bara ögat om reagerar på färg utan hela ditt kroppssystem tar in färgernas frekvenser, berättar färgterapeuten Palo. Hon menar att allmänna lokaler eller arbetsplatser därför kan tänka på att ha mer naturnyanser i sina färger som får oss lugna såsom sand, grönt och blått.

Vill man däremot ha mer skärpa och fokus på liv och rörelse är de varma färgtonerna som rött, gult, orange perfekta, eller varför inte en salig blandning färger i klara toner?
- Jag har legat hemma på kökssoffan i fem veckor med diskbråck och har då tagit mig friheten att ständigt ha levande tulpaner på bordet bredvid soffan som spridit så mycket härligt genom sina gula, röda och lila blomblad, berättar Monika Palo.

Upplevelsen av färg och form måste dock betraktas som mycket personligt präglad, såsom att vissa blir glada och varma av just rött som kan vara väldigt lustbejakande, medan andra bara anser den stressande och irritationsväckande.

- Man ska se till att känna in vilka färger man trivs med och inte överlämna det ansvaret på partners eller kollegor för vi har alla ett ansvar att skapa en god stämning både inom oss och runt omkring oss.

Så varför inte gå hem och spana in hallväggen eller stirra in i toalettens kakelfärg? Passar den dig eller väcker den ilska? Färger finns runt oss ständigt och vill man utöva färgterapi i sin vardag ska man enligt Palo ta en sväng ut i moder natur.

- Det finns ingen bättre färgterapi än den vi finner i naturen. Fångar vi in den och verkligen betraktar vad vi ser på backen, i luften, över vattnet eller upp i himlen så gör vi oss själva en stor tjänst, säger Monika Palo.

Text och foto: Viktoria Berglund

No comments: